Trudi logo

Trudi Dječja kozmetika

Savjeti o kupanju

Bee

Svako kupanje je uvijek poseban događaj kako za dijete, tako i za roditelje. Da bi kupanje bilo zabavno i bez nepotrebnog stresa, bitno je prethodno se pripremiti za taj čin.

 

Savjeti o kupanju

Temperatura sobe bi trebala biti između 22 - 26°C

Unaprijed pripremite sve stvari koje će vam biti potrebne za vrijeme i nakon kupanja: higijenske proizvode, krpice za pranje, ručnik, pelene, odjeću...

Idealna temperatura vode je oko 35 -37 °C (obavezno prethodno provjerite temperaturu vode termometrom za kupanje).

Razodjenite bebu i ako je potrebno, očistite joj guzu.

Držite bebu na način da jednu ruku stavite ispod njezina potiljka i ramena, a drugu ispod stražnjice, da se osjeća sigurno. Nježno spustite bebu u vodu, najprije noge i guzu, da se ne iznenadi. Položite glavu na svoju podlakticu i bebu čvrsto držite. Od 4. ili 5. mjeseca možete koristiti ležaljku za kupanje ako želite.

Ako vam se čini teškim istovremeno prati novorođenče i držati ga, nasapunajte ga na stolu za previjanje i zatim ga nježno položite u kadu i isperite u vodi.

Dijete ispirite s mokrom krpicom ili ga nježno zalijevajte s vodom.

Djeca uglavnom ne vole pranje kose, ali je nužno da barem svaka 2 do 3 dana operete bebinu glavu i kosu. Učinite to netom prije završetka kupanja, kako se beba ne bi prehladila.

Za ispiranje kose upotrijebite čašu, kanticu za kupanje, tuš ili jednostavno svoju ruku, ovisno o tome što vam je najugodnije.

Dijete ne bi trebalo biti u vodi dulje od 5 – 7 minuta, posebno u prvim mjesecima života.

Nemojte ostavljati dijete bez nadzora niti u jednom trenutku

Nakon kupanja, brzo umotajte bebu u ručnik, i nježno je osušite bez trljanja, posebno pazeći na stražnjicu i na pregibe (vrat, pazdusi, bedra, stopala)

Ugrijte ručnik u koji ćete omotati dijete nakon kupanja, to će djetetu biti jako ugodno i umirit će ga.

Namažite kožu djeteta preparatima za njegu kože i nježno ga masirajte. Pregibe na tijelu namažite preparatima za ta osjetljiva mjesta.

Stavite pelenu i obucite dijete te ga držite neko vrijeme u zagrljaju.