Trudi logo

Trudi Dječja kozmetika

Savjeti o njezi

Bee

Koža djeteta se razvija sve do treće godine života i u tom periodu je izuzetno krhka i osjetljiva. Iako ima strukturu kao i koža odrasle osobe, još nije usvojila sve funkcije.

Savjeti o njezi

PH kože je kiseliji nego kod odraslih osoba što je čini osjetljivijom na iritacije i infekcije. Lako postane nadražena i teško se brani od vanjskih agresivnih faktora poput suhog zraka, nižih temperatura, sunčevih zraka i mikroba. Potrebno joj je vrijeme da ojača i preuzme ulogu zaštitne barijere. Zato koža djeteta zahtjeva pažnju i posebnu njegu.

Birajte proizvode za higijenu i njegu koji su posebno osmišljeni za kožu beba i koji su testirani pod nadzorom dermatologa i pedijatara. Dječja koža je često suha i potrebno je da svakodnevno hidratizirate sve izložene dijelove.

Priuštite djetetu što češće masaže – iskoristite trenutke njege i nježno masirajte cijelo tijelo dok se sredstva za njegu ne upiju. Dodatno masirajte ruke, dlanove, prsa i trbuh. Iskoristite masažu da još više produbite bliskost s djetetom. Masaža može biti i vrlo učinkovita za opuštanje bebe i uspavljivanje.

Komunicirajte s bebom i tijekom vremena posvećenog higijeni i njezi jer će to utjecati i na njen pravilan razvoj.

 

Osnovna higijena

Prije početka uvijek operite ruke. Koristite sredstva koja su isključivo namijenjena dječjoj koži. Posebnu pažnju posvetite očima, ušima i nosu. Jako je bitno da ih održavate čistima i zdravima.

 

Lice

Bebino lice čistite pamučnom vatom natopljenom toplom vodom. Počnite od čela, preko nosa, sljepoočnica, obraza, gornje usne i brade do vratnog pregiba.

 

Oči

Navlažite komadić vate ili sterilnu gazu. Nježno uhvatite bebinu glavu i lagano time pređite preko kapaka i kuteva očiju, od unutarnje strane oka prema vanjskom dijelu. Za drugo oko uzmite novi komad vate kako bi izbjegli moguću kontaminaciju.

 

Uši

Napravite mali smotuljak valjajući komad vate između prstiju i natopite ga fiziološkom otopinom. Lagano položite djetetovu glavu u stranu i očistite samo ušku i vanjski otvor uha (ono što vidite) da biste spriječili stvaranja čepova cerumena. Nikad nemojte ništa gurati duboko u uho djeteta. Za čišćenje možete koristiti i posebno oblikovane štapiće ili suhu pamučnu gazu ali nemojte koristiti štapiće za čišćenje ušiju odraslih jer mogu nadražiti uho i ozlijediti ga.
Redovito provjeravajte i čistite područje iza uha. To područje se često zapostavlja, a tu se nakuplja nečistoća i podložno je isušivanju i crvenilu.

 

Nos

Isto kao i za uši, napravite smotuljak od vate koji ćete natopiti fiziološkom otopinom i zatim njome nježno očistite jednu nosnicu. Za drugu nosnicu uzmite novi komad vate. Za čišćenje možete koristiti i rubove pamučne maramice koje isto prethodno natopite fiziološkom otopinom. Nos perite samo ako je prljav ili začepljen.

 

Kosa

Za češljanje bebine kose koristite meku četku napravljenu posebno za bebe.

 

Nokti

Pričekajte najmanje mjesec dana prije nego što djetetu prvi puta krenete rezati nokte  jer su oni prije toga previše krhki i lomljivi. Nakon toga ih redovito podrezujte da bi spriječili da se dijete ne ogrebe. Odaberite trenutak kad je dijete mirno (kad spava ili je pospano), najbolje odmah poslije kupanja  kad su nokti mekši. Koristite škare s okruglim vrhovima. Prilikom rezanja noktiju slijedite prirodnu liniju ruba nokta. Lagano potisnite kožu ispod nokta da se malo odvoji od nokta, da ju ne zarežete zajedno s noktom. Dobro držite ruku ili stopalo djeteta i umirujte ga glasom da ne dođe do ozljeda koje mogu uzrokovati infekcije ruba nokta.

 

Pupčana vrpca

Nakon rođenja morate se brinuti o bebinoj pupčanoj vrpci sve dok sama ne otpadne. To će se dogoditi za 7 do 10 dana. Da biste spriječili infekciju, dezinficirajte je svaki dan sterilnom gazom natopljenom antiseptičkim sredstvom te je pažljivo osušite suhom sterilnom gazom.

 

Ruke

Redovno čistite bebine ruke, osobito prije jela i nakon izlaska. Uvijek sa sobom nosite vlažne maramice da možete bebi očistiti ruke u šetnji, kad jede ili u autu.